miercuri, 19 august 2015

Mecanica Nadei Partea a II

   Dupa cum spuneam si in postarea aterioara mecanica nadei este foarte importanta , unul din cei mai importanti factori in capturarea pestelui, pe langa localizare si alegerea nadei in functie de pestele vizat.
      Cand pregatim nada foarte importanta este umectarea(umezirea nadei) .In cele mai mult cazuri pescarul de rand nu da importanta in umectarea nadei , ajunge pe malul apei arunca 2 3 pumni de apa peste nada ii da o amestecare rapida si uite asa gata nada, dar e total gresit.
    Mie personal imi place sa umectez nada in mare parte cu apa neutra fata de cea in care pescuiesc  cum ar fi zeama ramasa in urma fierberii semintelor cu o zi inainte sau zeama de pe porumbul din conserva, sau pur si simplu apa plata. Tin sa cred poate gresesc ca daca umezesc nada cu alta apa decat cea in care pescuiesc aceasta va prinde niste arome mai diferite aducand mai repede pestele pe patul de nada.
    Cand incepem umectarea ? Daca folosim mai multe feluri de nada sau imbunatatim nada deja preparata cu pesmet, coji de oua, seminte ,srot de floarea soarelui, peleti, , ttx sau alt timp de nada ,ar fi bine sa le amestecam bine bine asa fara apa si cand culorile au ajuns una singura sunt gata apoi sa adaugam apa treptat. Adica turnam umpic de apa si amestecam , si repetam procedura fara a scapa prea multa apa ca odata scapat nu se mai poate scoate. Nada nu trebuie sa fie prea umeda in cazul in care o sitam atunci ne putem da seama cel mai bine .
Bun... deci am inceput sa udam nada , acum ar fi bine sa o lasam sa traga apa  macar un 5 10 min , daca nu mai mult, dupa ce am facut treaba asta o mai amestecam o tura si o luam si o trecem printre degete, trebuie sa observam consistena ei sa fie pufoasa as putea spune iar cand o strangem in mana sa se lege.
   Daca este prea apoasa fie o lasam sa se mai zvanture sau sa traga apa fie mai adaugam niste nada uscata. Daca am adaugat seminte sau peleti si o sitam , granulatia mare va ramane deasupra pe sita nu are nimic o punem separat in prima faza pana reusim sa-i dam nadei consistenta dorita dupa care le vom adauga inapoi in nada. Umecatarea zic eu se face cel mai bine cu un pulverizator de genul celui din poza.
Va urma...

luni, 10 august 2015

Mecanica Nadei ! ( Partea I )

       Mecanica nadei se refera la felul cum "lucreaza " nada in apa . As putea spune ca reprezinta 70% din factorul care favorizeaza capturarea pestelui vizat.
      Cand ne pregatim sa facem nada trebuie sa tinem cont de stilul de pescuit, de pestele vizat si pe ce punem nada daca , folosim momitor cosulet sau method feeder, uni ar zice ca si de distanta la care vrem sa pescuim insa eu am alta parere.
      Asadar daca urmarim caras sau obleti chiar si crapi ar trebui dupa parerea mea sa facem o nada aerata ,fina care sa lase un nor in apa .Daca folosim un method feeder cu momeala ingropata atunci nada trebuie sa fie mai colanta sa nu se sparga la impactul cu apa .
      Cand incepem sa pregatim nada , umectarea acesteia este cea mai importanta , se face o prima umectare de preferat cu un pulverizator se lasa putin "sa traga apa " iar dupa aceea se face a 2 umectare  dupa care urmeaza sitarea nadei. Unii pescari spun ca a 2 umectare se face dupa 20 - 30 de minute ba poate chiar o ora eu zic ca situatia este relativa si foarte multi factori intervin cum ar fi tipul nadei temperatura de afara etc. Deci cel mai bine ii sa o treci printre degete si iti dai seama daca-i umeda sau nu.
     
Un alt aspect de care trebuie sa tinem cont este pestele vizat, trebuie sa stim foarte bine unde se hraneste respectiva specie , pentru ca degeaba o sa cautam carasi in vad intre pietre, locul unde sta mreana, carasii ii vom gasi cel mai adesea in locurile nisipoase unde apa nu este foarte rapida ma refer in situatia in care pescuim pe rau.
Va urma...

luni, 3 august 2015

Concurs Pe Balta Satu Lung !

       Am fost duminica 2 august la un "concurs" pe Satulung ca sa zic asa. Teoretic la ora 6 trebuia sa fim pe balta ,eu cu Andrei si cu colegu` Dody. La 6 dimineata am ajuns pe balta impreuna cu inca 2 3 pescari  prietenul nostru Dody nu a avut voie sa se inscrie la concurs motivul ramane un mister, restul au ajuns mai tarziu chiar dupa inceperea concursului asezandu-se frumos la standurile ramase libere.
      Concursul a inceput la ora 7:00 la ora 13:00  a fost pauza de cantarire si concursul s-a terminat la 16:00, fara limita la nada folosita fara perioada de nadire fara reguli . Acum as avea o nemultumire, as putea spune ca acest concurs a fost organizat aiurea sau putem sa nu-l numim concurs ci un pariu intre noi pescarii care prinde cei mai multi pesti ia banii , pentru ca reguli nu au existat, inafara de faptul ca am inceput la 7:00 am facut pauza si am incheiat la 16:00 restul s-a desfasurat ca si intr-o zi obisnuita de pescuit .
       Standurile au fost delimitate, eu am avut standul cu Nr 10 , nu stiu de ce au fost delimitate habar nu am , ca au fost fara rost , adica colegii din stanga si din dreapta puteau sa intre la mine pe stand sa scoate pestii de la mine de pe stand ba mai mult pescuiau la mine pe stand, deci recomand la urmatorul "concurs" sa nu mai fie limitate standurile o pierdere de vreme.
      Am prins un total de 11 kg jumate de peste, 7 pesti peste 1 kg si 5 puieti de crap de maxim 10 grame bucata am fost undeva pe locul 7, locul unu a avut 27 kg si ceva locul 2  21kg sau ceva de genu si locul 3 17 kg per total la concurs cred ca s-au prins vreo 200 de kg de crap.
     De mentionat ca locul 2 is locul 3 stateau in dreapta si respectiv in stanga mea si ii felicit ca au luat un loc pe podium si probabil daca aveau un pescar mai badaran intre ei nu luau niciun loc, in urma incurcarii firelor pe care le-am avut cu dansii si invadarea standului meu, cred ca am si eu un picior pe locul 2 si un picior pe locul 3.
   Inscrierea a fost 60 de lei . 30 de lei pentru concurs si 30 de lei taxa de pescuit, locul 1 a luat 250 lei locul 2 150 iar locul 3 100, fara diplome si alte "magarii" cine mai da diploma in ziua de azi la concursuri de pescuit sau medalii.
  Astept cu nerabdare urmatoarea partida sau urmatorul concurs.
                           Pana una alta Fir intins !