vineri, 2 aprilie 2010

Pescuitul La Somn!



SOMNUL (Silurus glanis)
Descriere: Somnul este cel mai mare peste care traieste in apele dulci din Romania, in Delta recordul fiind de 400 de kg. Este un peste cenusiu fara solzi, pielea fiindu-i protejata de un strat gros de mucus. Pe falca superioara are o pereche de mustati, iar pe cea inferioara patru mustati scurte folosite la pipait, care impreuna cu mirosul bine dezvoltat compenseaza vederea slaba, aceastea fiind adaptari la viata in apa adanca si tulbure, cu fund malos. Somnul este mai activ in timpul noptii. Boistea somnului este in luna mai. Dimensiunea minima a somnului care poate fi retinut este de 50 de cm.
Momelile folosite la pescuitul sportiv: somnul se prinde bine la: coropisnita, buchet de rame, broscute, peste viu (foarte apreciat este tiparul) carnea usor alterata ,ficatul de porc,intestinele de pasare si de macrou, twister, lingurita si wobler momelile artificilale nu prea au succes.
Locuri de pescuit : De regula somnul se aduna in locurile adanci de pe cursurile canalelor, canale, in gropane ,in zona noastra (Maramures) am auzit de capturi frumoase de somn pe somes zona Pod Ardusad,in general pe somes.
Perioada de pescuit : Pe timpul verii somnul se hraneste intensiv, iulie este cea mai buna luna pentru pescuit. In toamna se aduna in gropane pentru iernat, iar activitatea sa se restrange pe masura ce se raceste timpul.

Somnul este atras de carnea usor alterata,ficatul de porc, intestinele de pasare si de macrou sunt cel mai de utilizate ca momeli, o delicatese pentru somn, cum spuneam intr-un post anterior, sunt viermi de salcie .De cele mai multe ori pricipiul "momeala mare captura mare" este respectat.Pentru exemplarele de 10 15 kg rezultate bune se obtin si cu brotacei.Carligul folosit(simplu sau triplu) trebuie sa fie mare si rezistent, somnul avand gura larga, lacomia acestuia facand ca prada sa fie inghitita cu totul.
Firul utilizat pt prinderea somnului trebuie sa fie rezistent.Firele textile sunt din ce in ce mai preferate la pescuitul exemplarelor mari.Varga trebuie sa fie rezistenta,iar mulineta trebuie sa fie masiva ,cu un angrenaj deosebit de rezistent.In rest pescuitul somnului nu necesita o tehnica deosebita, fiind asemanata cu pescuitul la crap.Singurul lucru pe care trebuie sa-l stiti este ca somnul odata agatat el va intra sub obstacole sau sub stuf de unde nu o sa-l mai scoateti,de acea trebuie manevrat cu mare atentie.Somnul este un luptator desavarsit dar can se simte invins acesta se va baga in mol luand forma de secera de unde este foarte greu de scos,in schimb exemplarele mici sunt trase ca un galos.Ca sa scoti somnul din mal trebuie sa ciupesti firul tensionat la fel ca si coarda unei chitari iar vibratiile facute de aceasta il vor deranja foarte tare scotandu-l din namol fara prea mult efort.
Pescuitul somnului da rezultate remarcabile noaptea, in special in intervalele orare 20.00 - 24.00 respectiv 03.00-06.00 in special la inceputul si sfarsitul veri conform unor publicatii de specialitate randamentul maxim este dat in luna iunie, mai ales in perioada 15-30 iunie,in functie da factorii climatici aceasta extinzandu-se pana la jumatatea lunii iulie.Hrana din abundenta ,dupa perioadele de hibernare din iarna si de reproducere din primavara,face ca somnul sa fie lacom si foarte activ.
Secretul la pescuitul somnului este sa nu va grabiti sa intepati pestele decat atunci cand acesta trage hotarat.
Nu uitati sa mai eliberati din cand in cand cate un peste !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu