sâmbătă, 24 aprilie 2010

CARASUL (Carassius auratus)



Descriere: Carasul are corpul plat, iar solzii mari au o culoare argintie. Foarte prolific acest peste din familia ciprinidelor are o larga raspandire, fiind apreciat pentru gustul deosebit de bun al carnii sale. Carasul este extrem de rezistent si poate trai si in ape cu oxigen redus, de aceea il putem intalni chiar si in locuri imposibile pentru alte specii: gropi, baltoace.
Dimensiunile obisnuite ale carasului sunt de 10 -15 cm cu 80 -150 g, ajungand pana la 1,5 - 2 kg in mod exceptional. In crescatorii si in Delta Dunarii greutatea obisnuita este ceva mai mare, de 500 - 800 g. Coloratia carasului depinde de limpezimea apei, mergand de la argintiu spalacit in rauri la cenusiu-verzui si usor negricios in lacuri pline de vegetatie. Capul este scurt, cu buze subtiri, fara mustati, criteriu sigur de deosebire fata de crap pentru necunoscatori. Unii hibrizi de crap cu caras au un inceput de mustati. Peritoneul este negru, ca la scobar. Carasul este extrem de rezistent si poate trai si in ape cu oxigen redus, de aceea il putem intalni chiar si in locuri imposibile pentru alte specii: gropi, baltoace. A aparut in Delta, probabil accidental in urma inundatiei din "70.Origine Carasul este originar din Asia de nord. De aici a ajuns in China, unde a fost selectionat indeosebi pentru obtinerea unor varietati de ornament ( carasii cu voal pe care ii intalnim in acvarii). A fost introdus in Europa mai intai ca peste decorativ, apoi ca peste argintiu in bazinul Dunarii, Rinului.
Denumiri populare : caras argintiu, caras floran, crap-caras. Familia : Cyprinidae :Ordinul : Cypriniformes.
Raspandire traieste in toata Europa si Asia de nord. La noi in tara se intalneste in aproape toate baltile, lacurile si raurile de ses si de campie, in Dunare si Delta Dunarii. Raspandirea lui extraordinara se datoreaza rezistentei deosebite la poluare si lipsa oxigenului, cat si prolificitatii sale. Carasul este un peste care rezista si scos din apa, mai multe ore, mai ales daca este invelit intr-o carpa uda si nu i se usuca solzii. Nu o data carasii
adusi acasa la sfarsitul zilei de pescuit si pusi intr-un vas cu apa reincep sa inoate.

Inmultire .Se realizeaza primavara, cand apa atinge 8-10 grade, cam in aceeasi perioada cu crapul. Depunerea icrelor dureaza pana la sfarsitul verii in 2-3 serii. La aceasta specie toate exemplarele peste 2-3 ani sunt femele, exemplarele mascul suferind dupa aceasta varsta fenomenul de transformare in femele (ginogeneza).
Pescuit :Pescuitul carasului se poate face prin mai multe metode: cu undita, cu lanseta cu plumb pe fundul apei, bolognesa. Se foloseste o undita de 4-6 metri pe canale, lacuri si rauri mici, sau o rubesiana pentru lacuri mai mari. Diametrul firului va fi de 0.12-0.18 mm. Pluta va avea o portanta de 0.5-2 grame in functie de momelile folosite. Carligele vor fi numarul 12-10 .Momelile folosite la pescuitul carasului sunt ramele, preferabil de gunoi,mamaliga,paine,viermusi,expandat mic,malai,etc
Carasul se pescuieste la fel ca si crapul de prin iunie pana prin octombrie.
Locuri de pescuit:La noi in judet si imprejurimi carasul este raspandit in mai toate beltile Remetea,Satulung,Lacul Nistru,Arinis ,Motis,Adrian etc.
Nada pt caras:
Ingrediente nada:

* pezmet - 300 g
* biscuiti - 150 g
* faina malai - 100g
* alune prajite si macinate - 250 g
* strot de floarea soarelui -200 g

Mode de preparare nada:

Dupa omogenizarea si umectarea nadei,
se pot adauga cateva picaturi de esenta de vanilie.
Nada se pastreaza in recipientul in care s-a facut , inainte de folosire.

2 comentarii:

  1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ar fi bine ca esenta de vanilie sa fie pusa in apa cu care umectam nada iar dupa umectare sa facem o sitare, astfel vom avea o nada care se va desface mult mai usor in apa si v-a fi mai aerata

    RăspundețiȘtergere